www.marjanvanhouwelingen.nl

Als kind droomde ik ervan om later in Afrika te wonen en te werken. Tijdens mijn middelbare schooltijd wilde ik naar de kunstacademie of schrijver worden. Uiteindelijk koos ik voor een sociale opleiding. Ruim vijftien jaar werkte ik op diverse plekken in de jeugdzorg en het jongerenwerk. Oplossingsgericht werken, handelen vanuit de contextuele benadering en het bieden van coaching en trainingen, ik deed het allemaal graag. Jarenlang werkte ik als hulpverlener op crisisopvangcentra voor jongeren. Later was ik coördinator en projectleider en ook werkte ik korte tijd binnen de pleegzorg. Het grootste deel was ik actief als coach en adviseur voor agrarische ondernemers binnen de jeugdzorg. 

Tot ik zes jaar geleden mijn eigen bedrijf begon. Eerst als schrijver en fotograaf en later specialiseerde ik me als ondernemersfotograaf. Door de jaren heen begon het echter ergens te kriebelen. Ik miste elementen uit mijn oude werk. Het voelde alsof ik iets liet liggen. Sterker nog, ik gaf mijn klanten nog niet alles van het allerbeste wat ik in huis heb. Ik ben namelijk een kei in het ontrafelen van processen en patronen. Ik zie dingen scherp en kom snel tot de kern. Ik ben iemand die graag zoekt naar de vraag achter de vraag en signaleert wat er onder de oppervlakte speelt. Met mijn analyses zorg ik voor verandering en beweging. 

Je leest het goed, met mijn achtergrond en ervaring ben ik niet echt in een hokje te stoppen. Alles wat ik nu doe, doe ik als Marjan. Vanuit m’n scherpe intuïtie, met een rugzak vol kennis en ervaring. In mijn huidige werk zet ik alles in wat ik door de jaren heen geleerd en ervaren heb. Het liefst werk ik intuïtief en gebruik ik een mix van methodieken waar ik fan van ben. Denk aan de positieve psychologie, de contextuele en systemische benadering en de gedachtengang vanuit de acceptance and commitment therapie. Ook neem ik regelmatig mijn camera mee om intuïtieve beelden te maken die we als spiegel gebruiken. Alles voor een duurzame verandering bij jou. Zodat je excelleert en impact maakt. 

Typisch Marjan. Vaak te vinden in het Reevediep in Kampen. Moeder van twee blonde jongens, met verschillende karaktertjes. Vrouw van Gerwin, die als biologiedocent voor de klas staat. Als gezin veel te vinden in de natuur, altijd met een rugzak vol stenen en stokken. Net als manlief gek op wielrennen, samen verliefd op de Limburgse heuvels. Ooit was ik een enorme koukleum, maar nu zwem ik wekelijks in koud water. Een creatieve geest, inclusief de chaotische trekjes. Gaat goed op diepe gesprekken, al houd ik ook van luchtigheid. Gelooft net als Loesje dat leven het meervoud is van lef.

Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn.
Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn.
Het is het licht, niet onze schaduw, die ons het meest beangstigt.

We vragen onszelf af: wie ben ik om briljant te zijn,
prachtig, talentvol, fantastisch?
Maar wie ben jij om dat niet te zijn? Jij bent een kind van God.

Je onbelangrijk voordoen bewijst de wereld geen dienst.
Er is niets verlichts aan je klein te maken,
zodat andere mensen zich bij jou niet onzeker zullen voelen.
Wij zijn allemaal bedoeld om te stralen als kinderen.
Wij zijn geboren om de glorie van God die in ons is, te openbaren.

Die is niet alleen maar in sommigen van ons;
Die is in iedereen! Als wij ons licht laten stralen,
geven we onbewust andere mensen toestemming om hetzelfde te doen.
Als wij van onze angst bevrijd zijn,
bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen.

– De inaugurele rede van Nelson Mandela (1994)