‘Ik hoopte al veel verder te zijn’, zucht mijn klant tegenover me aan tafel. ’Ik heb nog bijna geen opdrachtgevers en mijn website schiet ook niet op.’ Ze valt stil en slikt. ‘Elke afwijzing hakt er in. Oude onzekerheden komen boven. Ik heb zo lang en hard voor mijn baas gewerkt. Nadat ik stopte, had ik zo veel zin om voor mezelf te beginnen. En zie me hier nu zitten. Ik weet niet of ik er al aan toe ben om foto’s te maken. Wanneer ik al die vrouwen op jouw foto’s zie, denk ik vaak: ik zal nooit zo mooi op de foto staan.’

Mijn klant en ik hebben een inspiratiesessie ter voorbereiding op haar beeldbank. Al snel ligt er een stapel belemmeringen op tafel. Na een tijdje leg ik het gesprek stil en geef haar pen en papier. Ik vraag haar om het volgende te visualiseren. ’Stel je voor dat de fotoshoot achter de rug is. Ik heb mooie afdrukken laten maken en alles ligt nu voor ons op tafel. Je ziet beelden waarop jij staat zoals je echt bent.’ Ik vraag haar om een aantal zinnen aan te vullen. Zinnen die vertellen wat zij op de foto’s ziet en hoe het voelt om die beeldbank in handen te hebben.

‘Wanneer ik naar mezelf op de foto’s kijk, zie ik een vrouw die met een open blik en lieve lach de wereld in kijkt’

Minutenlang schrijft ze onafgebroken door. Haar houding verandert, er verschijnt een glimlach op haar lippen. Even later leest ze haar tekst voor. ‘Wanneer ik naar mezelf op de foto’s kijk, zie ik een mooie vrouw die met een open blik en lieve lach de wereld in kijkt. Ik zie er mooier uit dan hoe ik me vaak van binnen voel. Ik zie een vrouw die sympathiek overkomt op anderen. Iemand die je in vertrouwen tegemoet wilt komen. Ik zie een vrouw die wijsheid in zich heeft. Maar ook een vrouw met energie, die vrolijkheid en enthousiasme uitstraalt. Nu ik deze mooie beeldbank heb, zou het toch zonde zijn als ik die niet aan de wereld zou tonen. De foto’s zijn het meer dan waard. Nee, ik ben het meer dan waard om mezelf aan de wereld te laten zien.’
We praten en schrijven verder. Na afloop trekt ze opgewekt de deur achter zich dicht. Kort daarna ontvang ik een berichtje: Het borrelt en ik geniet er steeds meer van om mezelf te laten zien. Binnen een week staat haar eerste blog online. Wat een beweging. En dat terwijl de foto’s nog gemaakt moeten worden!

Wil jij ook in beweging komen? Pak je schrijfblok erbij en beschrijf net als deze klant wat jij ziet en voelt wanneer jij een beeldbank in handen hebt waar je echt blij van wordt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu