Toen onze oudste zoon een jaar of drie was, sloop hij ’s avonds vaak de trap af naar beneden. Over zijn hoofd had hij een grote wasmand getrokken. Met die mand op zijn hoofd dacht hij dat wij hem niet konden zien. In zijn beleving was hij onzichtbaar.

In mijn leven heb ik best vaak momenten gehad waarop ik het liefst onzichtbaar was. Tijdens mijn middelbare schooltijd brak het zweet me regelmatig uit tijdens de Franse les. Volgens mijn docent was mijn Franse uitspraak belabberd. Hij had gelijk, maar ik dook altijd in elkaar als hij dit hardop uitsprak in de klas. Bij een van mijn eerste werkgevers sloot ik op de eerste werkdag meteen aan bij een teamdag. De dag begon met een drumworkshop, een nachtmerrie voor mij. Ik heb namelijk totaal geen gevoel voor ritme en ik klap altijd uit de maat. Toen de docent mij als eerste vroeg om een leuk deuntje te laten horen, kroop ik het liefst onder mijn stoel. Tijdens mijn laatste baan in de jeugdzorg vond ik de werkdruk enorm. Ik had een volle caseload en wanneer er crisisaanvragen verdeeld moesten worden, vond ik het lastig om mijn grenzen aan te geven. Het liefst was ik op die momenten niet in beeld.

Ook toen ik net begon als ondernemer waren er genoeg van die momenten waarop ik het liefst even onzichtbaar was. Opeens was ik online actief, liet ik mijn gezicht overal zien en deelde mijn werk openbaar. Ik merkte dat het me kwetsbaar maakte omdat ik zichtbaar was in mijn talent. De stemmetjes ‘ben ik goed genoeg’ of ‘wie ben ik om dit te doen’ staken regelmatig de kop op.
Afgelopen week had ik even geen zin om van alles te posten op social media. Ik miste de inspiratie, ik vond mijn teksten niet goed genoeg en ik vergeleek mijn werk teveel met die van anderen.

Op zo’n moment weet ik dat ik terug moet naar de kern. Waarom doe ik wat ik doe? Wat zijn mijn drijfveren? Waar ben ik bang voor? Nelson Mandela geeft hier voor mij precies de juiste woorden aan.

‘Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn. Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn. Het is het licht, niet onze schaduw, die ons het meest beangstigt’.

Ja, ik geef het toe. Soms ben ik bang om mezelf of mijn bedrijf teveel te laten zien. Waar ik mijn klanten aanmoedig om hun licht voluit te laten zien, ga ik zelf soms keihard onderuit. Vanmorgen gaf ik mezelf een schop onder de kont. Pak die pen weer op, ga schrijven en delen, laat jezelf zien. Want, zoals Nelson Mandela ooit zo mooi zei:

‘Als wij ons licht laten stralen, geven we onbewust andere mensen toestemming om hetzelfde te doen. Als wij van onze angst bevrijd zijn, bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen’.

Wat houdt jou tegen om jezelf te laten zien?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu